12 Aralık 2008 Cuma

FUŞTAN -FOUSTANİ-



2008 yılı sarıyerden giden mübadil torunları karacaova fuştan köyünde



FUŞTAN -SELANİK SANCAĞI KARACAOVA-KARACAABAD KAZASINA OSMANLI DÖNEMİNDE BAĞLI KÖY-1924 MÜBADELESİNDE BÜ KÖYDEKİLER-İSTANBUL-BURSA-BİLECİK-KÜTAHYA-EDİRNEYE YERLEŞTİRİLDİ-OSMANLI DÖNEMİNDE KÖYDE MÜSLÜMAN TÜRKLER VE HİRİSTİYAN MAKEDONLAR YAŞAMAKTAYDI-1912 YILINDA KÖY YUNANİSTAN YÖNETİMİNE GEÇTİ-VODİNA*EDESSA KASABASINA BAĞLANDI






Yunanistan’ın Yunan Makedonya’sındaki Türklere uyguladığı ‘imha politikası’ idi. Bu konuda Dışişleri Bakanlığınca yayınlanan belgelerde ayrıntılı bilgiler verilmektedir. Bu belgelere göre Kavala ve Dırama bölgelerindeki göç edecek Müslümanlara Yunan makamları büyük baskı yapmış ve birçok Türk’ün malını gasp ederek direnen bazı Türkleri tutuklamıştı. Yine bir diğer belgede, Karaca ova ve Foştan mevkilerinde Yunan makamlarının her türlü ‘tecavüzat’ ve ‘taarruzat’ yöntemlerine başvurduğu ve bahsi geçen bölgelerde askeri komutan olan İkonomos’un Türkleri zorla evlerinden çıkardığı, mallarını yağma ve mezarlarını tahrip ettiği ve bu zulümlerden kurtulmak için Türklerin dağa kaçtığı ifade edilmektedir.10 Türkiye Lozan’ı imzalayan devletlerin elçiliklerine bir nota vererek bu durumu protesto etmiştir.
 KAYNAK-Hariciye Vekaletinden Mübadele İmar ve İskan Vekaleti Celilesine, 20 Teşrinisani, 339 (20 Ekim 1923); TC Selanik Şehbenderi’nden TC Hariciye Vekaleti Celilesine, 5 Kanunusani 1340 (5 Ocak 1924); TDP, ss.154-160.










KARACAOVA MÜBADİL TÜRKLERİN TORUNLARI 90 YIL SONRA DEDE TOPRAKLARINDA-2013 yılı




KARACAOVA MÜBADİLLERİ HAKKINDA YAZILAN KİTAP